REGULAMENT RENTZ

Rentz se joaca in 3-6 jucatori, cu un pachet standard de carti. Din pachet se vor folosi 8 carti pentru fiecare jucator de la masa (24 pentru 3 jucatori, 32 pentru 4 jucatori etc.), incepand de la cartile cele mai mari.

Jocul consta in 7 tipuri de jocuri diferite (5 negative si 2 pozitive), fiecare jucator avand dreptul cand in vine randul sa aleaga unul din cele 7 subjocuri (atata timp cat nu le-a jucat deja). In concluzie se joaca 7 x „nr. Jucatori” runde.

In nici unul dintre cele 7 subjocuri nu exista atu. Dealerul (cel care este primul) incepe runda, punand jos o carte. Apoi pe rand, in sensul acelor de ceasornic, fiecare jucator este obligat sa dea cate o carte cu acealsi simbol ca a primului (ca la Whist). Cartea cea mai mare ia mana. Daca jucatorii nu au carte cu respectivul simbol, sunt liberi sa joace orice alta carte, dar aceasta nu va conta.

Exemplu: Maria este prima si pune jos Q de inima. Deci toata lumea este obligata sa dea jos inima, iar inima cea mai mare va lua mana.. Cine nu are inima da orice alta carte, dar aceasta nu va conta. Mihai va lua mana cu As de inima.


CELE 7 SUBJOCURI:

Jocuri negative:

1. Regele de cupa: nu trebuie luat regele de cupa. Punctaj: -100 puncte.
2. Dame: nu trebuie luate dame. Punctaj: -25 puncte/dama
3. Carouri: nu trebuie luate carouri. Punctaj: -20 puncte/caroul
4. Levate: nu trebuie luate levate ("maini"). Punctaj: -10 puncte/mana
5. Totale Minus:: nu trebuie luate Dame, Carouri, Levate, Regele de Cupa (cuprinde toate negativele). Punctaj: se obtine prin insumarea negativelor luate (atentie: dama de caro are valoare negativa insumata reprezentand si Dama si Caro, adica -45 puncte).

Jocuri pozitive:

6. Totale Plus:este opusul subjocului de Totale Minus. Trebuie luate Dame, Carouri, Levate, Regele de Cupa. Punctaj: se obtine prin insumarea mainilor luate (atentie: dama de caro are valoare pozitiva insumata reprezentand si Dama si Caro, adica -45 puncte).

7. Rentz: obiectivul este de a termina cartile din mana inaintea celorlalti jucatori. Pe rand, fiecare jucator incepand cu dealerul trebuie, in masura in care este posibil, sa joaca o carte “valida", asezand-o cu fata in sus pe masa de joc. Carti “valide” sunt "cartile de mijloc" (cele 4 dame la 3 jucatori, cei 4 valeti la 4 jucatori, cei 4 de 10 la 5 jucatori, cei 4 de 9 la 6 jucatori), precum si cartile de aceeasi culoare si valoare adiacenta celor deja jucate pe masa (carti invecinate). Cand un jucator nu poate juca, neavand carti “valide”, acest lucru este indicat automat, iar randul trece catre urmatorul jucator.
Cartile jucate se vor aseza pe masa intr-o formatie avand cele 4 "carti de mijloc" pe coloana centrala (vezi imaginea de mai jos) si restul cartilor de aceeasi culoare de ambele parti pe verticala formand o suita. Subjocul continua pana cand jucatorii termina cartile din mana.

Observatie:
Plasarea unui As - iti da dreptul la o a doua mutare;
Plasarea cartii cu cea mai mica valoare (7,6,5,4,sau 3 dupa caz) - urmatorul la mutare nu are dreptul sa plaseze si asteapta o tura.

Un jucator are dreptul sa refuze subjocul de Rentz daca are in mana cel putin patru capete (prin capete intelegem As sau cartea cu cea mai mica valoare). Se poate refuza de maxim nr de jucatori implicati in joc (la un joc de 4 jucatori cineva poate refuza de 3 ori la rand un subjoc de Rentz, al 5-lea se joaca obligatoriu chiar daca are, iarasi, minim 4 capete). In cazul in care cineva a refuzat un joc de Rentz cartile se amesteca,se reimpart, iar cel care trebuie sa aleaga jocul poate alege altceva in functie de noile carti din mana (nu este obligat sa joace tot Rentz).

Important: nu are dreptul sa refuze subjocul de Rentz jucatorul care a ales sa joace acest subjoc la “neve”! Punctaj: cel care termina ultimul primeste 0 puncte, al 2-lea primeste 100 puncte, al 3-lea 200 puncte, al 4-lea 300 puncte s.a.m.d. Punctaj: 0, 100, 200, 300, 400, 500.


OBSERVATII JOC:

- un subjoc se va putea juca la "neve" (pe nevazute) daca cel care a creat masa a bifat aceasta optiune de joc.
Adica un jucator poate alege un subjoc fara sa-si vada cartile din mana. In acest caz punctajul de la subjocul jucat la "neve" se va dubla pentru fiecare jucator. Acest tip de joc avantajeaza un jucator cu un punctaj slab, care spera intr-o revenire prin jucarea la "neve" a unui joc pozitiv sau spera in depunctarea dubla a celorlalti jucatori prin jucarea la "neve" a unui joc negativ. Jucatorul care joaca Rentz la „neve” nu are dreptul sa refuze jocul in cazul in care are 4 capete sau mai multe, deoarece se considera ca prin jucarea unui joc la „neve” acel jucator isi asuma toate riscurile.  


PUNCTEJUL LA FINAL DE JOC:

Punctajul la final de joc se va calcula exact ca a jocul de Whist, dupa cum urmeaza:

Locul 1 primeste 10 p. x numarul de jucatori, ultimul loc -10 p. x numarul de jucatori, iar locurile intermediare primesc puncte in functie de punctajul cu care au terminat in raport cu primul si ultimul clasat.

In cazul unui joc cu miza locul 1 primeste miza x numarul de jucatori, , ultimul loc -miza x numarul de jucatori, iar ceilalti puncteje intermediare. Exemplu: la un joc de 6 primul ia 60 p., ultimul ia -60 p., iar restul vor primi puncte cuprinse intre -60 p. si 60 p., in functie de cat de aproape sunt de primul si ultimul loc.